TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Jeśli lubisz :

  • smacznie i dobrze zjeść,

  • zdrowo się odżywiać,

  • poznawać nowe smaki,

  • odkrywać świat kuchni,

  • tworzyć własne potrawy i napoje

i jeszcze na tym zarabiać, ten zawód jest właśnie dla Ciebie

Technik Żywienia i usług gastronomicznych z innowacją: Barista - profesjonalne parzenie kawy

Co zyskasz?

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uzyska tytuł zawodowy z  2 kwalifikacji:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

oraz po ukończeniu szkoły średniej uzyskuje tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych

 

Jakie zdobędziesz  umiejętności?

Absolwent  szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •  sporządzania potraw i napojów zgodnie z zasadami prawidłowego  żywienia, 

  •  organizowania żywienia w placówkach gastronomicznych, 

  •  urządzania i wyposażania  zakładów gastronomicznych, 

  •  prawidłowej obsługi gościa w lokalach gastronomicznych, 

  •  planowania i organizowania przyjęć okolicznościowych, 

  •  projektowania i aranżowania wystroju sal bankietowych na przyjęcia okolicznościowe, 

  •  planowania i organizowania produkcji gastronomicznej, 

  •  planowania i realizowania  usług gastronomicznych, 

  •  prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

 

Artykuły

Krem z ogórka kiszonego

Przejdź do - Krem z ogórka kiszonego

Tak na koniec miesiąca lutego zestaw egzaminacyjny: krem z kiszonego ogórka oraz kluski krajanie z duszonymi warzywami w wykonaniu 3 b Tg. Nominujemy 3 a Tg do umieszczenia zdjęć z innego zestawu egzaminacyjnego

28 lutego 2020


Desery

Przejdź do - Desery

Uczniowie 3b Tg znowu postanowili narobić nam ochoty na łakocie. To efekt ich pracy na zajęciach gastronomicznych w dniu 21 lutego.

21 lutego 2020


Kanapki, koreczki...

Przejdź do - Kanapki, koreczki...

Zamiast czekoladek na Walentynki kanapki, koreczki i inne zakąski w wykonaniu III b Tg

14 lutego 2020


Walentynkowa pomidorowa

Przejdź do - Walentynkowa pomidorowa

Kuchnie Świata część II

Przejdź do - Kuchnie Świata część II

Geosfera i kuchnie regionalne

Przejdź do - Geosfera i kuchnie regionalne

Gastronomia i medycyna

Manufaktura czekolady

Przejdź do - Manufaktura czekolady

Dnia 13 grudnia w Krakowie, odbyły się warsztaty z czekolady. Brały w nich udział uczniowie klas: II Tg, III a Tg, III b Tg oraz IV Tg. Uczniowie wykonali własnoręczne pralinki, rafaello  i inne słodkości.

13 grudnia 2019


Kuchnia Vege. Warzywa i owoce na słodko i wytrawnie.

Przejdź do - Kuchnia Vege. Warzywa i owoce na słodko i wytrawnie.

13 listopada 2019


Warsztaty gastronomiczne III b Tg i IV Tg/t

Przejdź do - Warsztaty gastronomiczne III b Tg i IV Tg/t

15 listopada w naszej szkole odbył się pierwszy z dwóch warsztatów gastronomicznych organizowanych przez Śląską Wyższą Szkołę Medyczną z Katowic.

15 listopada 2019


Czytaj więcej o: Warsztaty gastronomiczne III b Tg i IV Tg/t

Galeria


  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie