TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Jeśli lubisz :

  • smacznie i dobrze zjeść,

  • zdrowo się odżywiać,

  • poznawać nowe smaki,

  • odkrywać świat kuchni,

  • tworzyć własne potrawy i napoje

i jeszcze na tym zarabiać, ten zawód jest właśnie dla Ciebie

Technik Żywienia i usług gastronomicznych z innowacją: Barista - profesjonalne parzenie kawy

Co zyskasz?

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uzyska tytuł zawodowy z  2 kwalifikacji:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

oraz po ukończeniu szkoły średniej uzyskuje tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych

 

Jakie zdobędziesz  umiejętności?

Absolwent  szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •  sporządzania potraw i napojów zgodnie z zasadami prawidłowego  żywienia, 

  •  organizowania żywienia w placówkach gastronomicznych, 

  •  urządzania i wyposażania  zakładów gastronomicznych, 

  •  prawidłowej obsługi gościa w lokalach gastronomicznych, 

  •  planowania i organizowania przyjęć okolicznościowych, 

  •  projektowania i aranżowania wystroju sal bankietowych na przyjęcia okolicznościowe, 

  •  planowania i organizowania produkcji gastronomicznej, 

  •  planowania i realizowania  usług gastronomicznych, 

  •  prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

 

Artykuły

Kawiarenka Seniora

Przejdź do - Kawiarenka Seniora

Pstrąg

Przejdź do - Pstrąg

Filetowanie ryby to nie takie trudne zadanie o czym przekonali się uczniowie III b TG na lekcji pracowni gastronomicznej.

20 września 2019


Obsługa gastronomiczna

Przejdź do - Obsługa gastronomiczna
13 września uczniowie klasy II TG i III b TG podczas obsługi kelnerskiej gości z Ukrainy. Te piękne potrawy to również nasz wkład w organizację kolacji.
P.S. Pamiętacie panią Dyrektor Skrzydłowską

13 września 2019


Rozbiór kurczaka

Przejdź do - Rozbiór kurczaka

Rozbiór kurczaka na części gastronomiczne i luzowanie. Umiecie? Bo 3 b TG już potrafi"</span

13 września 2019


Z gruntu najlepsze

Przejdź do - Z gruntu najlepsze

Drużyna w składzie: Weronika Florczak, Wiktoria Grabska i Kamil Doruch pod opieką p. Kariny Gaj - Woźniak zajęła 3 miejsce w konkurs kulinarnym "Z gruntu najlepsze". Gratulujemy :)

13 października 2019


Nietypowy PRIMA APRILIS

Przejdź do - Nietypowy PRIMA APRILIS

1 kwietnia 2019 r. odbył się szkolny konkurs „Moje pasje kulinarne”. Tematem przewodnim konkursu był „Żart na talerzu. Nowoczesna kuchnia staropolska”.

1 kwietnia 2019


Czytaj więcej o: Nietypowy PRIMA APRILIS

Klasyk PRL-u: sałatka jarzynowa

Przejdź do - Klasyk PRL-u: sałatka jarzynowa

Wiosenne warsztaty owoce w PM 14 z II b Tg

Przejdź do - Wiosenne warsztaty owoce w PM 14 z II b Tg

Włoskie smaki

Przejdź do - Włoskie smaki

8 marca przedszkolaki z Przedszkola Miejskiego nr 22 uczestniczyły w warsztatach z robienia pizzy.

8 marca 2019


Czytaj więcej o: Włoskie smaki

Moje pasje kulinarne

Przejdź do - Moje pasje kulinarne

1 kwietnia w naszej szkole odbędzie się konkurs Moje pasje kulinarne. Można sprawdzić swoją kreatywność i umiejętności kulinarne.
Konkurs zyskał wielkie zainteresowanie wśród szefów kuchni.

24 marca 2019


Czytaj więcej o: Moje pasje kulinarne

Galeria


  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie