TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

 

 
  

Co zyskasz?

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uzyska tytuł zawodowy z  2 kwalifikacji:

  • TG.7. Sporządzanie potraw i napojów.
  • TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

oraz po ukończeniu szkoły średniej uzyskuje tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych

 

Jakie zdobędziesz  umiejętności ?: 

Absolwent  szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •  sporządzania potraw i napojów zgodnie z zasadami prawidłowego  żywienia, 
  •  organizowania żywienia w placówkach gastronomicznych, 
  •  urządzania i wyposażania  zakładów gastronomicznych, 
  •  prawidłowej obsługi gościa w lokalach gastronomicznych, 
  •  planowania i organizowania przyjęć okolicznościowych, 
  •  projektowania i aranżowania wystroju sal bankietowych na przyjęcia okolicznościowe, 
  •  planowania i organizowania produkcji gastronomicznej, 
  •  planowania i realizowania  usług gastronomicznych, 
  •  prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Kariera zawodowa: 

Absolwent może zostać zatrudniony w:

  • restauracjach,
  • restauracjach hotelowych,
    • ośrodkach wczasowych,
    • gospodach regionalnych,
    • kawiarniach,
    • bistro,
    • nowoczesnych stołówkach pracowniczych,
    • stołówkach szkolnych, przedszkolach, żłobkach,
    • firmach cateringowych,
    • przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne.

Prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie żywienia i usług gastronomicznych.

Najchętniej wybierane kierunki studiów przez absolwentów technikum:

technologia żywności, dietetyka, gastronomia hotelowa, zarządzanie gastronomią,

Artykuły

Warsztaty kulinarne w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach.

Przejdź do - Warsztaty kulinarne w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach.

W dniu 16 października 2017 roku uczniowie klasy I b TG i grupa gastronomiczna z II Te/g uczestniczyli w 3-godzinnych warsztatach kulinarnych w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Zadaniem uczniów było przygotowanie potraw, w których głównymi składnikami były ryby i grzyby.  Połączenie nietypowe, ale jak najbardziej trafione, czego efektem są potrawy przedstawione na zdjęciach poniżej. Uczniowie zmęczeni, ale z pełnymi brzuchami wrócili do Jaworzna. Nad młodymi kucharzami opiekę sprawowały panie: Małgorzata Warzecha, Anita Złocka, Monika Bąk i Karina Gaj-Woźniak

 

17 października 2017


Szkolny konkurs „Moje pasje kulinarne”.

Przejdź do - Szkolny konkurs  „Moje pasje kulinarne”.

3 kwietnia 2017 r. w Naszej Szkole odbył się szkolny konkurs „Moje pasje kulinarne”. Tematem przewodnim konkursu w tym roku była „Zakąska półmięsna wielkanocna”. Zawodnicy samodzielnie musieli sporządzić i podać swoją potrawę.

21 kwietnia 2017


Czytaj więcej o: Szkolny konkurs „Moje pasje kulinarne”.

Warsztaty kulinarne

Przejdź do - Warsztaty kulinarne

Dnia 10 kwietnia 2017r. klasa 2 Tg wybrała się pod opieką pani Agnieszki Czepiel-Zając oraz pani Agaty Kijak na warsztaty kulinarne. Warsztaty odbywały się w budynku Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej. Po przyjeździe przebraliśmy się w stroje, a następnie pani prowadząca warsztaty przedstawiła nam temat, którym były ''Kuchnie Świata'' oraz omówiła go razem z nami. 

13 kwietnia 2017


Czytaj więcej o: Warsztaty kulinarne

TARGI TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI GASTROSILESIA

Przejdź do - TARGI TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI GASTROSILESIA

Młodzież miała okazję poznać asortyment urządzeń stosowanych w przemyśle przetwórstwa spożywczego. Ponadto mieliśmy okazję uczestniczyć w różnych prelekcjach i pokazach organizowanych przez profesjonalistów, np pokaz sommeliera połączony z degustacją win lub prezentacja mięs i dodatków klasycznych prowadzona przez Kurta Schellera.

    

15 września 2016


Czytaj więcej o: TARGI TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI GASTROSILESIA

Udział w eliminacjach okręgowych XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Przejdź do - Udział w eliminacjach okręgowych XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

11 stycznia 2016 roku uczennica klasy II a Tg Agnieszka Warzecha oraz uczeń klasy IV Tg Paweł Sitarz brali udział w eliminacjach okręgowych XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Eliminacje odbyły się w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Tematyką wiodącą tej edycji olimpiady była „Żywność prozdrowotna”, 

14 stycznia 2016


Czytaj więcej o: Udział w eliminacjach okręgowych XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Warsztaty kulinarne - gotujemy z Szefem kuchni

Przejdź do - Warsztaty kulinarne - gotujemy z Szefem kuchni

22. października 2015 przyszli adepci sztuki kulinarnej z klas 2a Tg i 2bTg uczyli się gotować pod okiem mistrza Arkadiusza Parusela, szefa kuchni w restauracj „ Trzy Bramy" w Jaworznie i absolwenta naszej szkoły z 2007 roku.

22 października 2015


Czytaj więcej o: Warsztaty kulinarne - gotujemy z Szefem kuchni

Przyjęcie w szkole dla 100 osób

Przejdź do - Przyjęcie w szkole dla 100 osób

Jubileusz 25 - lecia Przedszkola i 10 - lecia nadania im. Majki Jeżowskiej

Przejdź do - Jubileusz 25 - lecia Przedszkola i 10 - lecia nadania im. Majki Jeżowskiej

Galeria


  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie