KUCHARZ - BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Co uzyskasz? 

Absolwent naszej szkoły po potwierdzeniu  kwalifikacji:

TG.7. Sporządzanie potraw i napojów.

 * uzyskać tytuł kucharza

* może uzyskać  również dyplom w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych potwierdzając dodatkowo kwalifikacje TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych  oraz uzyskać wykształcenie średnie lub średnie branżowe

* po ukończeniu szkoły branżowej II stopnia i zdaniu matury podjąć studia na dowolnym kierunku

Jakie zdobędziesz umiejętności? 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:


* sporządzania potraw i napojów,
* wykonywania czynności związanych z estetyką ich przygotowania i podania, 
* czynności związanych z przechowywaniem żywności uwzględniających  systemy zapewnienia jej bezpieczeństwa zdrowotnego, 
* przestrzegania procedur i zasad bezpieczeństwa obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego, 
*projektowania rozmieszczania potraw na talerzach, półmiskach oraz dekorowania różnorodnych wyrobów kulinarnych.

Kariera zawodowa: 

Absolwent może zostać zatrudniony w:

  • wszystkich typach zakładów gastronomicznych
    • restauracjach,
    • restauracjach hotelowych,
    • gospodach regionalnych
    •  barach typu bistro,
    • specjalistycznych stołówkach pracowniczych,
    • stołówkach szkolnych, przedszkolach, żłobkach,
    • firmach cateringowych, 
    • przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne
  •  Awansować na stanowisko szefa kuchni, 
  • Prowadzić własną działalność gospodarczą.